Princípy a ochrana súkromia na 4home.sk

4home.sk prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vášho správania na webe pomocou súborov cookies personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies na zobrazenie cielenej reklamy v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete podrobnejšie nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v Nastavenie súkromia

Kontakt 0 Obľúbené Prihlásenie Košík

Náhľad košíka

K doprave ZADARMO ostáva nakúpiť za 50,00 €
Váš košík je prázdny...

Užitočné tipy pre grilovanie

03. 05. 2012 | Grilovanie je príležitosť k príjemnému posedeniu s priateľmi či rodinou. Zábava s partiou priateľov a k tomu lahodné jedlo a pitie - ideálne strávený čas. Pre správne grilovanie by sme však mali poznať tiež pár užitočných tipov, napríklad ako dlho marinovať mäso alebo ako spoznať ideálnu teplotu pre grilovanie. My Vám ich dnes radi prezradíme.

Dnes sa dozviete:

> Čo patrí do marinády
> Ako dlho marinovať mäso
> Ako spoznať ideálnu teplotu pre grilovanie
> Zásady bezpečného grilovania

Čo patrí do marinády na grilovanie

Marinovanie mäsa je známe asi každému, kto už niekedy griloval. V podstate sa jedná o to, nechať mäso odležať v miskách v aromatickej zmesi, aby nasiaklo pred grilovaním požadovanú chuť a vôňu. Navyše vďaka tomu dôjde k jeho zmäkčeniu.

Marinády sú najčastejšie zmesi oleja (vďaka ktorému mäso nie je vysušené) s korením alebo bylinkami, môžete však pridať aj víno, pivo, kečup, sójovú omáčku, citrónovú šťavu alebo med. Kvalitný olej zosilňuje chuť použitého korenia, preto sa na marinády s obľubou používa kvalitnejší (a tiež zdravší) olivový olej.Sklenené koreničky

Ak by sme chceli vymenovať, čo všetko je možné pridať do marinád na grilovanie, asi by sme tu boli veľmi dlho. Fantázii sa medze nekladú a tak si na svoje prídu milovníci klasických aj exotických chutí aj tí, ktorí to majú radi trochu ostrejšie.

Kvetináč na bylinkyNajčastejšie sa do marinád používajú rôzne koreniny a ich zmesi - grilovacie, provensálske, gyros alebo napríklad chilli. Často aj v kombinácii s obľúbeným cesnakom alebo cibuľou.

Veľkej obľube sa tešia aj marinády z čerstvých byliniek - najčastejšie bazalka, mäta, rozmarín, tymian, oregano a šalvia. A ak máte radšej exotickejšie chute, vyskúšajte marinády s pomarančovou kôrou a šťavou, ananásom alebo nastrúhaným čerstvým zázvorom. Dbajte však na to, aby zvolená marináda chuťovo ladila s vybraným druhom mäsa.

Marinádu by sme mali pripraviť vždy čerstvú a pri grilovaní potom môžeme zvyšok použiť na potieranie. Pamätajte, že mäso solíme vždy až po ugrilovaní, nikdy surové.

Ako dlho marinovať mäsoSada sklenených misiek

Mäso marinujeme zásadne v sklenených, porcelánových, nerezových alebo plastových miskách. Naopak nikdy nepoužívame kovové nádoby (okrem nerezu), od ktorých by mäso mohlo chytiť kovovú chuť.
Doba marinovania sa odvíja od druhu naloženého mäsa. Každý druh má špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú, za ako dlho do seba nasiakne chuť marinády.

Naklepávač mäsaNajkratšiu dobu marinujeme kuracie mäso a ryby, tým často postačí aj hodina až dve. Iba ryby určené na údenie znesú byť naložené celý deň. Bravčové mäso do marinády nakladáme na dve až dvanásť hodín, podľa požadovanej intenzity chuti. Hovädzie mäso môžeme marinovať až 24 hodín a zverine doprajeme pokojne aj dva dni.

Ako spoznať ideálnu teplotu na grilovanie

Každý grilovaný pokrm vyžaduje trochu inú teplotu pre to správne ugrilovanie. Zaiste všetci, ktorí občas grilujú, vedia, že grilujeme, až keď uhlíky len žhavia - nikdy nad plameňom. Na rozpálenie grilu si tak necháme cca 35-40 minút. Medzitým si pripravíme všetko potrebné a necháme mäso odkvapkať z marinády.Rozkládací gril

Keď máme rozžeravené uhlíky, zistíme si tú správnu teplotu, aby sme vedeli, aký pokrm už môžeme grilovať. Trik, ako zistiť teplotu na grilovanie, bez teplomeru je nasledujúci: opatrne položte ruku asi 12 - 13 cm nad žeravé uhlie. Ak ju tam udržíte:

  • 1 - 2 sekundy: sú uhlíky žeravé, vhodné na prípravu rezňov a filiet z rýb
  • 3 - 4 sekundy: sú stredne rozpálené a môžete opekať kúsky mäsa, ryby, hydiny
  • 5 - 6 sekúnd: sú mierne rozpálené, vhodné na prípravu väčších porcií a mäsa vcelku
  • 6 - 7 sekúnd: teplota je mierne nižšia, ideálna na grilovanie ovocia a zeleniny
  • 7 - 8 sekúnd: teplota je nízka, pripravujte cibuľku a paradajky
NÁŠ TIP! Prečítajte si tiež článok Tipy pre zdravé grilovanie. Dozviete sa užitočné triky, ako grilovať nielen chutne, ale aj zdravo.

Guľatý grilZásady bezpečného grilovania

Pri grilovaní je samozrejme nevyhnutné dodržiavať určité bezpečnostné zásady. Predsa len si pri tejto obľúbenej činnosti "hráme s ohňom". Preto dodržiavame rovnaké zásady, ako pri manipulácii s otvoreným ohňom.

Ak grilujeme niekde v prírode, platí pravidlo bezpečnej vzdialenosti 50 metrov od lesa. Je nutné dávať pozor na miesto, kam gril umiestnime - najmä brať do úvahy riziko odlietajúcich iskier, ktoré by mohli zapáliť vetvy nad grilom alebo suchú trávu okolo - to samozrejme platí aj pri grilovaní na vlastnom pozemku. Je dobré si pre prípad nehody pripraviť do blízkosti grilu vedro s vodou. Predsa len - nikdy neviete, čo sa môže pri grilovaní stať.

Pri inštalácii grilu si dávame pozor, aby bol stabilne postavený - zmenší sa tak riziko prevrhnutia a následného nebezpečenstva požiaru. Dodržujeme pokyny výrobca a to ako pri zostavovaní grilu, tak pri prevádzke.Sada na grilovanie

Niektoré grily sú určené len pre určitý typ kuriva. Rozhodne však nikdy na griloch nespaľujte odpadky alebo akékoľvek umelé látky.

Gril nenechávajte nikdy bez dozoru. Aj v prípade, že ho máte stabilne umiestnený, môže sa stať nehoda a spôsobená škoda by Vás potom mohla veľmi mrzieť. Veľký pozor si potom dávajte pri grilovaní vo vetre a keď sa okolo pohybujú malé deti alebo domáce zvieratá.

Grilovacie rukavicePri grilovaní používajte ochranné pomôcky - najmä chňapky a dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ktorá je 750 mm v smere sálania a 200 mm v ostatných smeroch pre pevné palivo a 100 mm pre plynné palivo.

Veľmi obľúbeným, avšak nebezpečným nešvárom je grilovanie na balkónoch v obytných domoch. Tam sa riziká požiaru mnohonásobne zvyšujú. Ak už Vám teda susedia balkónové grilovanie schválili, rozhodne dbajte na najvyššiu opatrnosť.

Praktické potreby pre grilovanie nájdete tiež v našom eshope v sekcii Grily a grilovanie.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť