Sušenie ovocia v sušičke: maškrťte zdravo po celý rok
04. 09. 2012 | Sušenie najrôznejších (nielen ovocných) plodov či dokonca mäsa patrí k najstarším spôsobom uchovávania potravín. Využívali ho už starí Egypťania. Evolúcia sušenia ovocia a ostatných potravín sa začala klasickým, ale zdĺhavým sušením na čerstvom vzduchu. Dnes je však sušenie veľmi jednoduché a časovo nenáročné vďaka praktickým elektrickým sušičkám ovocia. A aké výhody taká sušička prináša?
Sušenie ovocia i iných potravín je obľúbeným a hlavne zdravým spôsobom konzervácie. Najmä v ovocí zachováva takmer všetky vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Množstvo vitamínov klesne proti pôvodnému stavu približne len o 20%. To všetko bez chémie a konzervačných látok.
Sušené ovocie navyše dovoľuje zdravo maškrtiť - je sladké, ale zdravé. Všetci určite poznáme obľúbené plátky z jabĺk ... Avšak pozor: pre vyšší obsah cukru má sušené ovocie aj viac kalórií ako čerstvé, preto na zahnanie chuti na sladké postačí naozaj malé množstvo.
Sušiť potraviny môžete klasicky na čerstvom vzduchu, najlepšie na drôtenej podložke. Takýto spôsob je však veľmi zdĺhavý. Pomerne novým, ale rýchlym a jednoduchým spôsobom sušenia potravín je použiť elektrickú sušičku ovocia. Na trhu s elektronikou sa elektrické sušičky postupom času stali veľkým hitom nielen vďaka svojej praktickosti.
Prečo sa oplatí zaobstarať si elektrickú sušičku ovocia?
- poznáte pôvod ovocia, ktoré sušíte
- vyrobíte si zdravú pochúťku bohatú na vlákninu a bez chemikálií
- v ovocí a ďalších potravinách zostanú zachované minerály, stopové prvky a vitamíny
- sušené plody majú malý objem, dlho nepodliehajú skaze a dobre sa uchovávajú
- usušíte nielen ovocie, ale aj zeleninu, huby, bylinky, mäso alebo napríklad domáce cestoviny
- pri dnešných cenách jedného vrecka sa sušeným ovocím v obchodoch sa vám počiatočné investície do elektrickej sušičky čoskoro mnohonásobne vrátia
Ako vybrať sušičku ovocia?
Pri výbere elektrickej sušičky ovocia je niekoľko parametrov, na ktoré je dobré sa zamerať. Pre niekoho je samozrejme dôležitý dizajn, ten sa však naprieč sušičkami výrazne nelíšia ...
Určite je však dobré pozrieť sa na spotrebu energie. Sušičky majú vďaka sušeniu pri nízkych teplotách napospol malú spotrebu - väčšina sušičiek ovocia si vystačí s príkonom od 160 do 600 W, bežné hodnoty sa pohybujú medzi 200 - 500 W. Spotreba energie k usušeniu jednej bežnej várky tak činí cca 0,1 až 0, 5 kWh.
Potrebný počet poschodí / sít na sušenie sa odvíja od množstva potravín, ktoré budete chcieť sušiť. Je však výhodné zvoliť takú sušičku, ktorá má možnosť neskoršieho pridávania poschodí (sít) ako ponúka napríklad sušička ovocia Gallet DES 117 alebo sušička ovocia ETA 0301.
Dôležitým parametrom je možnosť regulácie teploty. Rozpätie termostatu by sa malo pohybovať približne od 30 do 70 ° C (pri týchto teplotách si ovocie aj zelenina zachovajú maximálne množstvo vitamínov) a ideálna je možnosť výberu aspoň z 3 stupňov intenzity sušenia. Niektoré dokonalejšie sušičky ovocia ponúkajú dokonca až 8 stupňov - napríklad sušička ovocia Concept SO-1020.
Kvalitné elektrické sušičky ovocia využívajú horizontálne prúdenie vzduchu a sú vybavené zadným ventilátorom, ktorý napomáha rovnomernému sušeniu. Pri sušičkách, ktoré sú konštruované tak, že teplý vzduch stúpa iba smerom nahor, je nutné prehadzovať pravidelne jednotlivé sitá, aby došlo k rovnomernému vysušeniu všetkých potravín.
Tipy pre sušenie bežných potravín
Vo väčšine sušičiek môžete sušiť rôzne druhy potravín - ovocia i zeleniny - naraz. Iba bylinky je nutné sušiť oddelene kvôli ich výraznej aróme.
Ovocie, ktoré má tendenciu pri sušení hnednúť (jablká, hrušky, marhule ...) môžeme pred sušením nakrájané namočiť do citrónového roztoku (1 lyžica citrónovej šťavy na 1/4 l vody).
Doba sušenia jednotlivých druhov ovocia je veľmi individuálna. My sme pre vás vybrali základné informácie k najbežnejším sušeným potravinám:
potraviny
|
príprava pred sušením
|
doba sušenia
|
jablká
|
môžete ošúpať, nakrájať na plátky (max. 1 cm), namočiť, nechať odkvapkať
|
12 - 16 h
|
broskyne
|
nakrájať na plátky (max. 1 cm), namočiť, nechať odkvapkať
|
10 – 36 h
|
slivky
|
vykôstkovať, nakrájať na polovice, položiť šupkou dole
|
10 – 36 h
|
ananás
|
olúpať, nakrájať na plátky
|
12 – 54 h
|
hroznové víno
|
guličky (najlepšie bez kôstok) narezať
|
9 – 54 h
|
huby
|
nakrájať na plátky, menšie stačí na polovice
|
12 – 16 h
|
bylinky
|
zbaviť stoniek
|
4 – 6 h
|
Ako sušené potraviny skladovať?
Pri skladovaní sušených potravín je dôležité správne uskladnenie, aby sa k nim nedostala vlhkosť. Pri správnom skladovaní má sušené ovocie aj ostatné potraviny trvanlivosť 1 - 2 roky. Sušené huby alebo bylinky môžete skladovať v štýlových vakoch na sušené plody, ktoré jednoducho zavesíte a poslúžia aj ako dekorácia.
Možno ich použiť aj na sušené ovocie a zeleninu, ale pre tie je o niečo vhodnejšie nádoba so vzduchotesným uzáverom. Môžete použiť ako sklenené nádoby, tak plastové dózy. Pre dokonalé uskladnenie potom poslúžia praktické vákuové dózy.