Čokoláda - chutná a zdraviu prospešná
Čokoláda je zdroj energie i afrodiziakum
Ak by ste usilovne hľadali, asi by ste našli len veľmi málo ľudí, ktorí si s chuťou nedajú čokoládu. Nie je to však len obľúbená pochúťka, ktorá kazí zuby. Má tiež veľmi blahodárne účinky na ľudský organizmus. Hodnotu čokolády poznali už starí Mayovia a Aztékovia, ktorí dokonca používali kakaové bôby ako platidlo.
A čo taká čokoláda dokáže? Je rýchlym zdrojom energie, takže spoľahlivo odstraňuje únavu, pôsobí blahodárne na nervy a náš psychický stav - podporuje tvorbu endorfínu a serotonínu (tzv. hormónov radosti) a často býva považovaná za silné a účinné afrodiziakum. Samozrejme platí, čím väčší obsah kakaa, tým je čokoláda zdravšia. Podľa niektorých výskumov tí, ktorí pijú pravidelne tmavú nesladenú čokoládu, majú nižší krvný tlak a zlepší sa ich kardiovaskulárny stav. A keď už teda zdravo maškrtiť, prečo nevyskúšať niečo nové?
Čokoládové fondue pre priateľov
Čokoládové fondue (a nielen to čokoládové) naberá v poslednej dobe veľmi na obľube. Je vhodným pohostením nielen pre posedenie s priateľmi, ale aj pre dlhé zimné večery vo dvojici. Základom pre fondue sú špeciálne nádoby, v ktorých sa horúca čokoláda udržuje teplá za pomoci sviečky (ale dnes sa už dajú zohnať aj fondue sady na elektrinu) a do nich sa potom namáča na kúsky nakrájané ovocie.
Pokiaľ ide o to, akú čokoládu použiť, máte dve možnosti. V obchodoch bez problémov zoženiete špeciálnu čokoládu určenú pre použitie na fondue. Ak ste však zástancami domácej výroby, príprava horúcej čokolády nie je vôbec zložitá. Možno dohľadať niekoľko rôznych spôsobov prípravy, avšak najčastejšie a najjednoduchšie je rozpustiť čokoládu (akú, to je úplne na Vás) so smotanou na šľahanie. Uvádzané množstvo je 50 ml smotany na 100 g čokolády.
Po rozpustení stačí horúcu čokoládu naliať do nádoby na fondue a udržiavať ju teplú. A ak čokoládu milujete v rôznych príchutiach, nie je nič jednoduchšieho, než si čokoládu dochutiť podľa ľubovôle. Môžete do čokoládového fondue pridať strúhanú pomarančovú kôru, trochu kokosu, nasekané oriešky a tí, ktorí to majú radi trochu ostrejšie môžu vyskúšať štipku chilli. Potom stačí už len naservírovať horúcu čokoládu vo fondue nádobe a obľúbené ovocie nakrájané na malé kúsky (pre lepšiu chuť ho môžete pokvapkať trochou citrónu) a s chuťou si užiť čokoládové fondue.
Originálne recepty s čokoládou
A že Vám to nestačí? Ak ste viac kreatívny, skúste si vyrobiť vlastné domáce čokoládové cukríky. Stačí nájsť ten správny čokoládový recept podľa Vašej chuti, alebo si môžete vytvoriť aj vlastné. Ideálne na výrobu domácich čokoládových cukríkov sú silikónové formy, či už tie pôvodne zamýšľané na tvorbu ľadu, alebo určené priamo na čokoládu, ktoré sa často predávajú priamo s inšpiratívnymi receptami na výrobu. Môžete tiež originálne oživiť Vaše intímne chvíle vo dvojici. Stále je to málo? Potom si zbaľte kufre a doprajte si relaxačný víkend v čokoládových kúpeľoch.