Recepty na zdravé a osviežujúce letné šaláty
26. 06. 2012 | V horúcom letnom počasí väčšinou nemáme moc chuť na výdatné jedlá a ani by sme v horúčavách ťažké jedlá jesť nemali. Milovníci zeleniny zaiste vedia ako na to. Vždy majú po ruke chutný recept na zdravé šaláty. Nielenže sú ľahké, ale výborne zasýtia aj osviežia. Vybrali sme pre Vás niekoľko zaujímavých receptov na zeleninové i cestovinové šaláty.
Cestovinový šalát so šunkou a paprikou
- 150 g cestovín
- 2 varené vajcia
- 100 g papriky
- 100 g šunky
- 6 lyžíc bieleho jogurtu
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžice plnotučnej horčice
- soľ, korenie
Vychladnuté uvarené cestoviny dáme do misky, pridáme pokrájanú papriku, vajcia a šunku. Zmes jemne osolíme, okoreníme a premiešame.
V hrnčeku si zmiešame jogurt s majonézou a horčicou, ak je zálievka hustá môžeme ju zriediť nálevom z uhoriek. Zálievkou polejeme cestovinovú zmes, premiešame a necháme v chlade chvíľu odležať.
Avokádovo-uhorkový šalát s citrónovým dresingom
- 1 uhorka
- 1 avokádo
- 1 červená cibuľa
- 50 g šalátových listov
dresing:
- 80g light majonézy
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1-2 lyžice vody
Nakrájame si zeleninu, dáme do misy a premiešame. Z ingrediencií uvedených v recepte si vymiešame dressing, ktorý necháme cca 10 minút odležať. Šalát podávame preliaty dresingom. Ak by ste si chceli šalát nejako ozvláštniť, skúste do neho pridať osmažené krevety.
Tortelini šalát
- 2 balíčky tortelin
- 200g šunky
- 1 pór
- 2 paradajky
- pol šalátovej uhorky
- 200g kyslej smotany
- 1 malá pohár majonézy light
- soľ, korenie
Tortelini uvaríme v slanej vode podľa návodu. Pór, paradajky a šunku si nakrájame na kocky, uhorku nastrúhame nahrubo. Dáme do misky a pridáme uvarené tortelini, kyslú smotanu, majonézu, korenie a soľ. Všetko dôkladne premiešame a dáme do chladničky vychladiť.
Ľahký zeleninový šalát
- 1 ľadový šalát
- 2 paradajky
- 2 kapie
- 1 šalátová uhorka
- 1 kyslá smotana
- vegeta
- korenie
- olivový olej
- ocot
- cukor
- korenie na tzatziki (alebo trocha čerstvého kôpru)
Ľadový šalát natrháme do misy na malé kúsky, pridáme k nemu nakrájané paradajky, papriky, uhorku, posypeme trochou vegety, korenia, pokvapkáme celú zmes olivovým olejom a dôkladne premiešame.
Do kyslej smotany vmiešame trošku octu, cukru a pridáme nasekaný kôpor - alebo korenie na tzatziki. Pripravenou zálievkou zalejeme šalát a premiešame. Šalát je vhodný aj ako príloha, napríklad ku kuraciemu mäsu.
Taliansky šalát
- 1 šalát
- 3 paradajky
- 1 uhorka
- 1 zelená a 1 červená paprika
- 100 g parmskej šunky alebo talianskeho Specku
- 100 g strúhaného parmezánu
- olivový olej
Zeleninu umyjeme a nakrájame na kúsky. Na tanier naukladáme šalát, potom paradajky, uhorku a papriku. Navrch obložíme špekom (alebo šunkou) a zasypeme strúhaným parmezánom. Pokvapkáme olivovým olejom, nijako nekoreníme, necháme odležať.
Hlávkový šalát s mozzarellou a tuniakom
- 1 hlávkový šalát
- 100 g mozarelly
- 4 uvarené vajcia
- 1 tuniakový konzerva
- 500 g paradajok
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ
Šalát umyjeme, necháme odkvapkať a natrháme ho na menšie kúsky, pridáme na malé kúsky nakrájané paradajky a Mozarellu. Odkvapkaného tuniaka rozdrobíme, nakrájame vajcia a pridáme do misky. Všetko osolíme, pridáme olej a dobre premiešame.
A na záver sladká bodka:
Jablkový šalát s orechmi
- 500 g jabĺk
- 1 pomaranč
- 50 g lieskových orechov
- 50 g hrozienok
- 2 lyžice cukru
- 5 lyžíc ovsených vločiek
- 1 jogurt alebo kyslá smotana
Jablká nastrúhame, pomaranč nakrájame na malé kúsky, orechy nasekáme nadrobno, pridáme zvyšok ingrediencií a premiešame.
Zdroj: recepty.cz, toprecepty.cz