Recepty na gril s ovocím
21. 05. 2012 | Grilovacia sezóna je v plnom prúde a každý určite má svoje obľúbené recepty na grilovanie, po ktorých siahne zakaždým, keď na záhrade zavonia uhlie z grilu. Ale prečo občas nevyskúšať recepty nové? Skúsili ste už niekedy grilovať s ovocím? Recepty s ovocnými šťavami v marinádach alebo dokonca s celým grilovaným ovocím v kombinácii s lahodným mäsom dodajú jedlu na originalite.
Grilované medailóniky s banánmi
- 8 ks medailónikov (môžu byť bravčové, teľacie alebo kuracie)
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička medu
- štipka soli
- štipka bieleho mletého korenia
- 30g strúhaných orechov
- 2 banány
- 100g nivy
- hrsť lieskových orieškov (na posypanie banánov)
Plátky mäsa zľahka naklepeme a aspoň na 1 hodinu vložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z orechov, oleja, medu, soli a korenia. Banány pozdĺžne a priečne rozdelíme tak, aby sme na grilovanie získali 8 dielov a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
Plátky grilujeme z každej strany cca 4 minúty (čas upravíme podľa druhu mäsa). Banány položíme na maslom vymastené alobalové grilovacie misky alebo na plátky alobalu, poukladáme na ne plátky syra, posypeme orechmi a grilujeme než sa syr roztaví. Na tanieri ich potom naaranžujeme na plátky mäsa.
Grilované kotlety na pomarančoch
- 4 bravčové kotlety
- soľ, korenie
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 pomaranča
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžičky jemne pokrájané mladé zelerovej vňate
Kotlety zľahka naklepeme, mierne osolíme, okoreníme, na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa na grile pri pečení neskrútili. Potrieme ich olejom a sójovou omáčkou a posypeme zelerovou vňaťou. Mäso grilujeme po každej strane cca 3 minúty.
Med, pokrájanú dužinu a šťavu z 1 pomaranča zmiešame. Zmesou potrieme mäso a znovu ugrilujeme po každej strane ešte asi 2 minúty. Kotlety pred podávaním môžeme obložiť tenkými plátkami dobre umytého pomaranča.
Bravčové kotlety s mangovou omáčkou
- bravčové kotlety
- olej
- mango
- petržlenová vňať na ozdobenie
- soľ, korenie
na omáčku
- 1 zrelé mango
- 150 ml kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica broskyňového džemu
- 1 polievková lyžica vínneho octu
Kotlety po okrajoch narežeme, po oboch stranách potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Grilujeme približne 10 minút z každej strany, aby boli prepečené.
Pripravíme si do misky mangovú omáčku: mango olúpeme, vykôstkujeme a pokrájame na kocky. Rozmixujeme dohladka a dáme do kastrólika, pridáme vývar, marmeládu, vínny ocot, soľ a korenie. Zmes privedieme k varu a 3 minúty zvoľna varíme.
Druhé mango ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na tenké prúžky. Tie potom narovnáme na kotlety, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s mangovou omáčkou. Vhodnou prílohou môže byť divoká ryža.
Bravčový špíz s broskyňami
- 0,5 kg bravčovej panenky
- soľ, korenie
- olej
- 2-3 broskyne
- 2 červené papriky
omáčka:
- 30 dkg bieleho jogurtu
- 1 lyžice horčice
- 1 lyžica kečupu
- soľ, mleté biele korenie
- citrónová šťava
- nasekaný kôpor
Nakrájame si broskyne na osminky a papriku na kocky. Mäso nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Na grilovacie ihly striedavo napicháme mäso, broskyne a kúsky papriky a grilujeme ich na rozpálenom grile zo všetkých strán asi 10 minút. Podávame s omáčkou zmiešanou z uvedených surovín.
Kuracie prsia plnené mangom
- 6 kuracích pŕs
- 2 cibule nakrájané na tenké kolieska
- 450 g plechovka mangového kompótu
- 2 lyžice oleja
- 1 strúčik cesnaku (rozdrvíme)
- korenie, soľ
poleva (kôrka):
- pol hrnčeka šťavy z mangového kompótu
- 1 lyžica medu
- 1 kocka kuracieho vývaru (rozdrtený)
- 1 strúčik rozdrveného cesnaku
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- studená voda
Na panvici rozohrejeme olej a necháme na ňom zozlatnúť cibuľu a cesnak. Zložíme z ohňa a dáme bokom. Naklepeme si kuracie prsia, osolíme a okoreníme, rozložíme na ne osmaženú cibuľu s cesnakom a navrch pridáme mango. Zabalíme a zopneme špáradlami alebo silikónovými slučkami.
V kastróliku zvoľna uvedieme do varu šťavu z kompótu, med, cesnak a kurací vývar (prášok). Zmiešame škrob s troškou studenej vody, pridáme do kastróliku a necháme zhustnúť.
Kuracie balíčky grilujeme pri strednej teplote cca 15 - 20 minút, kým nie sú prepečené. Posledných niekoľko minút grilovania natierame zmesou na polevu - kôrku.
Kuracie špízy s nektárinkami a šampiňónmi
- 60 dkg kuracích pŕs
- 15 dkg anglickej slaniny
- 20 dkg šampiňónov
- 3 nektárinky
- 3 jablká
- 10 lyžíc sójovej omáčky
- 1 lyžicu červeného vína
- 1 lyžicu oleja
- 1 lyžicu grilovacieho korenia
- 2 lyžičky karí
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
Mäso, šampiňóny, ošúpané jablká, vykôstkované nektárinky a slaninu nakrájame na rovnaké kúsky a striedavo napicháme na grilovaciu ihlu.
Zo sójovej omáčky, červeného vína, oleja, grilovacieho korenia, karí, zázvoru a cesnaku si pripravíme marinádu. Pripravené špízy necháme v náleve marinovať aspoň 12 hodín pred grilovaním.
Grilovaný hermelín s brusnicovou omáčkou
- 4 hermelíny
- 1 balenie grilovacieho korenia
- 3 lyžice tatárskej omáčky
- 3 lyžice brusnicovej zaváraniny
- 1 lyžice sladkého vína
Hermelíny obalíme v klasickom grilovacom korení a každý dôkladne zabalíme do alobalu. Syry položíme na rozpálený gril a grilujeme z každej strany asi 5 - 7 minút.
Zmiešame tatársku omáčku, brusnicovú zaváraninu a víno. Hotové syry zložíme z grilu, opatrne rozbalíme a servírujeme preliate pripravenou omáčkou. Podávame najlepšie s pečivom a zeleninovým šalátom.
Grilovaný banán s medovo-pomarančovou omáčkou (a zmrzlinou)
- 2 banány
- 1 balíček škoricového cukru
- 4 lyžice medu
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 1 pomaranč
- vanilková zmrzlina
- čerstvá mäta na ozdobu
Banány ošúpeme a pozdĺžne rozrežeme. Potrieme ich medom a posypeme škoricovým cukrom, necháme 5 minút odležať.
Zatiaľ si umyjeme pomaranč, nastrúhame asi 1/2 lyžičky kôry. Pomaranč rozpolíme, vytlačíme z neho šťavu, ktorú zmiešame s kôrou, zvyšným medom a rozpusteným maslom. Rozohrejeme omáčku v hrnci, ktorý si potom dáme do blízkosti grilu, alebo ju uchováme v termomise, aby nám ostala teplá.
Banány dáme na gril a grilujeme po každej strane asi 3 minúty (záleží na sile banánu a intenzite tepla). Ugrilované banány dáme na tanier, prelejeme teplou omáčkou a pridáme zmrzlinu. Môžeme dozdobiť lístkami mäty.