Netradičné recepty na palacinky a lievance
Jedlo, ktoré má nespočetne sladkých i slaných kombinácií a variantov. Palacinky s džemom, tvarohom, zmrzlinou ale i s mäsovou zmesou. Lievance s javorovým sirupom alebo napríklad so syrom. Každý má svoje vlastné tradičné recepty - napríklad základný, obyčajný recept na lievance či palacinky, ktoré si potom naplníte čímkoľvek, na čo máte chuť. Ale občas predsa nezaškodí nechať sa inšpirovať netradičnými receptami ostatných.
Jogurtové lievance
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 150 ml bieleho smotanového jogurtu
- 150 ml polotučného mlieka
- 150 g polohrubej múky
- štipka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 kávová lyžička včelieho medu
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup:
Vajcia ľahko rozšľaháme a zmiešame s jogurtom, pridáme mlieko, múku so štipkou soli a trochou kypriaceho prášku. Osladíme medom, javorovým sirupom alebo cukrom. Spracujeme v hladké, redšie cesto.
V panvici na lievance rozohrejeme trochu oleja a lievance pečieme z oboch strán dozlatista. Podávame ich s ovocím, lekvárom, sladkou smotanou, poliate javorovým sirupom, sa škoricovým cukrom alebo napríklad čokoládou - záleží len na Vašej chuti.
Lievance s čučoriedkami a medovou omáčkou
Ingrediencie:
lievance:
- 200 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 vajce
- 300 ml cmaru alebo mlieka
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 150g čučoriedok (alebo iné ovocie podľa chuti)
omáčka:
- 6 lyžíc svetlého medu
- 3 lyžice rumu (pre deti vynechať)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
Múku s práškom do pečiva a soľou premiešame v mise. Cmar rozšľaháme s vajcom a spojíme s múkou. Vymiešame cesto, do ktorého zašľaháme rozpustené maslo (lievance sú potom "nadýchanejšie") a zamiešame polovicu čučoriedok. Na rozpálenej panvici na lievance na troške oleja usmažíme lievance.
Na omáčku vidličkou prešľaháme všetky suroviny. Lievance podávame poliate omáčkou a posypané zvyšnými čučoriedkami.
Syrové lievance
Ingrediencie:
- 200 - 300 g strúhaného syra (môže byť viac druhov)
- 1 cibuľa
- petržlenová vňať
- soľ, korenie
- hladká múka
- strúhanka
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- mlieko
Postup:
Syry nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme vajcia, cibuľu na jemno, soľ, korenie, petržlenovú vňať, mlieko, strúhanku, hladkú múku a kypriaci prášok, po ktorom budú lievance pekne nadýchané. Smažíme v panvici na lievance do zlatista.
Hubové lievance
Ingrediencie:
- 100 g húb (čerstvé alebo sušené, vopred namočené vo vode)
- 100 ml piva
- 2 - 3 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- štipka kypriaceho prášku do pečiva
- 3 listy bobkového listu
- 8 guľôčok čierneho korenia
- 1 lyžičky celej rasce
- 1 hrsť petržlenovej vňate alebo pažítky
- soľ
- olej
Postup:
Huby nakrájame nadrobno a uvaríme domäkka s korením, rascou a bobkovým listom. Vyberte guličky korenia a bobkové listy, huby preceďte a nechajte odkvapkať.
Vajcia roztlačte s pivom, lyžicou oleja a múkou preosiatu s práškom do pečiva. Zmes osolíme, zamiešame na hladké lievancové cesto a pridáme do nej huby. V panvici na lievance rozpálime olej a usmažíme lievance, ktoré uchovajme v teple.
NÁŠ TIP! Na vyprážanie lievancov i palaciniek stačí len veľmi málo oleja, uľahčite si prácu s praktickým rozprašovačom na olej. Množstvo oleja na panvici budete mať vždy pod kontrolou.
Jarné roládky z palaciniek
Ingrediencie:
palacinky:
- 300 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 150 g polohrubej múky
- soľ
náplň:
- 1 nátierkové maslo (môže byť aj ochutené)
- 3 jarné cibuľky
- 1 zväzok reďkoviek
- bylinky podľa chuti (pažítka, petržlenová vňať ...)
- 80 g šunky (plátky)
- 6 plátkov syra
Postup:
Tento recept na palacinky je jednoduchý. Zo surovín na cesto vymiešame hladké cestíčko. Na rozpálenej panvici s olejom upečieme tenké palacinky, ktoré necháme vychladnúť. Cibuľky a reďkovky umyjeme a pokrájame na veľmi drobné kúsky. Bylinky posekáme nadrobno. V miske rozmiešame nátierkové maslo (obyčajné alebo s príchuťou) s bylinkami.
Časť palaciniek potrieme ochuteným maslom, posypeme reďkovkami a cibuľou a pevne zrolujeme. Zvyšok palaciniek potrieme tiež ochuteným maslom, poukladáme plátky šunky a plátky toastového syra, opäť pevne zvinieme. Zmotané palacinky necháme asi pol hodiny v chlade stuhnúť. Potom nakrájame šikmo na 3 - 4 diely. Podávame ako chuťovku alebo ako desiatu.
Cesnakové palacinky plnené paradajkami a mozzarellou
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- štipka soli
- 1 lyžička granulovaného cesnaku alebo dva strúčiky
- olej
- 4 väčšie paradajky
- 200 g mozzarelly
- 1 lyžice sekanej čerstvej bazalky
- 100 g čiernych olív
- čierne korenie
- soľ
- parmezán alebo ementál
Postup:
Z mlieka, múky, vajec, soli a cesnaku ušľaháme hladké palacinkové cesto a usmažíme palacinky. Naplníme ich kúskami mozzarelly, plátkami paradajok, bazalkou a kolieskami olív, okoreníme, osolíme, stočíme, posypeme syrom a 10 minút palacinky zapekáme.
Torta z palaciniek
Ingrediencie:
palacinky:
- 300 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g polohrubej múky
- štipka soli
náplň:
- 2 polotučné tvarohy
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml mlieka
- 3 lyžice cukru
- 150 g malín
- 150 g čučoriedok
- 150 g červených ríbezlí
(Ovocie môžete použiť aj iné, podľa chuti)
Postup:
Vajcia rozšľaháme s mliekom a soľou. Po častiach pridávame múku a vymiešame hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočinúť. V panvici rozohrejeme tuk. Naberačkou postupne nalievame cesto a upečieme päť silnejších palaciniek.
Na náplň vymiešame tvaroh a mliekom, pridáme cukor, vanilkový cukor a žĺtky. Rozmixujeme dohladka. Palacinky potrieme tvarohovou plnkou, poukladáme maliny, čučoriedky a ríbezle a postupne pridávame jednu za druhou do tortovej formy. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý navrstvíme na poslednú palacinku a ozdobíme. Naplnenú tortovú formu vložíme do predhriatej rúry (elektrický sporák 200 ° C / plyn stupeň 3) a asi 15 minút zapekáme.
Prezrite si nielen lievanečníky a panvice na palacinky v našom eshope tu.
Zdroj receptov: recepty.cz, vseovareni.cz, palacinky.eu, toprecepty.cz, prostri.kuchyne.dumazahrada.cz