Chutné recepty pre WOK panvicu
17. 05. 2012 | Máte radi exotické jedlá alebo radi skúšate nové originálne recepty? Potom niekedy určite vyskúšajte tradičné i netradičné ázijské špeciality, najlepšie na revolučnej wok panvici, ktorá je pre prípravu týchto pokrmov typická. Vybrali sme pre Vás niekoľko zaujímavých receptov, ktoré určite stoja za vyskúšanie.
Kurča Kung Pao z woku
- 4 kuracie prsné rezne
- 1 lyžička škrobovej múčky
- 5 lyžíc oleja
- 1 lyžička mletého zázvoru
- soľ
- 3 lyžice sójovej omáčky
- arašidy
Kuracie prsia nakrájame na jemné rezančeky a poprášime ich škrobovou múčkou. Vo woku rozpálime olej a mäso asi 4 minúty opekáme. Potom pridáme sójovú omáčku zmiešanú so zázvorom a miešame, aby sa mäso nepripálilo. Po dokončení pridáme olúpané a opražené arašidy. Ideálnou prílohou je ryža alebo zeleninový šalát.
Thajské morčacie rezančeky v kokosovom mlieku
- 600 g morčacích pŕs
- 1 červená paprika
- 250 g jarnej cibuľky
- 1 zväzok bazalky
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 lyžice žltej karí pasty
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
Morčacie prsia najprv opláchnite a osušte, potom cez vlákna nakrájame na tenké plátky následne na jemné rezančeky. Papriku zbavíme semien, nakrájame na rezance, na kolieska nakrájame jarné cibuľky a nasekáme polovicu lístkov bazalky najemno.
Vo wok panvici uvedieme do varu kokosové mlieko s karí pastou, povaríme asi minútu, potom pridáme morčacie prsia a varíme asi 4 minúty.
Potom do panvice pridáme nakrájanú zeleninu a zvoľna varíme ďalšie 3 minúty. Nakoniec pridáme nasekanú bazalku, sójovú omáčku a cukor. Podávame posypané zvyškom bazalky.
Farebná kuracia zmes wok na sladkokyslo
- kuracie prsné rezne
- cibuľa
- nektarinka alebo broskyňa
- červená paprika
- cherry paradajky
- marhuľová marmeláda
- solamyl
- chilli
- soľ, korenie
Na oleji vo woku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso nakrájané na rezance a dôkladne ho opečieme, osolíme, okoreníme. Pridáme broskyňu a papriku nakrájané na kocky a cherry paradajky nakrájané na štvrťky.
Zeleninu a ovocie necháme trochu zmäknúť, potom pridáme asi dve polievkové lyžice marhuľovej marmelády a miešame, kým sa poriadne nerozpustí a nepremieša so zmesou.
Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme asi desať minút dusiť. Nakoniec primiešame chilli korenie a solamyl rozmiešaný v troške vody a trochu prehrejeme. Ako prílohu môžeme použiť ryžu, americké zemiaky alebo čínske rezance.
Kokosové rezance
- 4 kuracie prsné rezne
- 4 lyžice strúhaného kokosu
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička worčesterovej omáčky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička cukru (najlepšie hnedý)
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
Strúhaný kokos zalejeme 2 dl vody, necháme 30 minút vsiaknuť a potom ho vytlačíme. Z vytlačeného kokosu, sójovej a worcesterskej omáčky, oleja, soli, korenia a cukru pripravíme marinádu, ktorú naložíme na rezance z nakrájaného kuracieho mäsa a najmenej 3 hodiny ich necháme odležať v chlade.
Kuracie mäso necháme odkvapkať z marinády a na rozohriatom oleji vo wok panvici sprudka opečieme. Počas opekania polievame zvyšnou marinádou. Vhodnou prílohou je dusená ryža a zeleninový šalát.
Bengálske pliecko z woku
- 600 g mäsa z pliecka
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 cibule
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 2 lyžice kari
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 4 lyžice oleja
- 2 dl bieleho jogurtu
- mäsový vývar
Mäso si nakrájame na väčšie kocky. Očistený cesnak a cibuľu nasekáme veľmi nadrobno alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Do zmesi pridáme zázvor, drvenú rascu, sladkú a pálivú papriku a dôkladne premiešame. Zmes zmiešame s kockami mäsa a necháme krátko odležať v chladničke.
Druhú cibuľu nakrájame nadrobno a speníme vo woku na rozpálenom oleji. Odležané mäso za stáleho miešania v panvici osmažíme, potom podlejeme rozšľahaným jogurtom a trochou vývaru a prikryté pokrievkou dusíme domäkka. Vhodnou prílohou je dusená ryža alebo ázijské rezance.
Kuracia panvica s chilli omáčkou
- 600g kuracích alebo morčacích pŕs
- 2 lyžice solamylu
- sójová omáčka
- 300 ml paradajkového pretlaku
- soľ, korenie
- chilli
- 1 cibuľa
Mäso si nakrájame na menšie kúsky, zmiešame so solamylom a sójovou omáčkou a necháme odležať v chlade aspoň 30 minút. Na woku rozpálime olej a mäso sprudka opečieme. Potom mäso vyberieme z panvice a vložíme na ňu na kolieska nakrájanú cibuľu, ktorú prudko opečieme.
Pridáme paradajkový pretlak, soľ, korenie, chilli a všetko dobre premiešame. V prípade potreby vzniknutú omáčku zahustíme trochou solamylu rozmiešaného vo vode.
Do vzniknutej omáčky dáme osmažené mäso a necháme prehriať. Podávame najlepšie s ryžou.
Morčacie soté
- 600g morčacích alebo kuracích pŕs
- 50g tvrdého syra
- 50g arašidov
- 30g zeleru
- 40g mrkvy
- 100 - 150g paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- sójová omáčka
- solamyl
- soľ, korenie
Umyté a osušené mäso nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme a zmiešame so solamylom a sójovou omáčkou. Necháme odležať v chlade najmenej 2 hodiny. Potom na rozpálenom oleji vo wok panvici prudko opečieme.
Pridáme očistenú a najemno nakrájanú koreňovú zeleninu a olúpanú, na rezance nakrájanú cibuľu. Opečieme. Pridáme arašidy, paradajkový pretlak a trochu vody. Povaríme.
Hotové posypeme strúhaným syrom. Podávame s ryžou alebo hranolkami.
Zdroj receptov: az-recepty.cz, mamincinyrecepty.cz, recepty.cz