Princípy a ochrana súkromia na 4home.sk

4home.sk prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vášho správania na webe pomocou súborov cookies personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies na zobrazenie cielenej reklamy v reklamných sieťach na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete podrobnejšie nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v Nastavenie súkromia

Kontakt 0 Obľúbené Prihlásenie Košík

Náhľad košíka

K doprave ZADARMO ostáva nakúpiť za 50,00 €
Váš košík je prázdny...

Ako na servírovanie studených nápojov

03. 05. 2012 | Či už organizujete obyčajné posedenie s priateľmi, veľkú grilovaciu party alebo napríklad rodinnú oslavu, vždy sa môžete blysnúť ako dokonalý hostiteľ. Asi tušíte, že ak chcete na hostí urobiť dojem, nestačí len chytiť nejaký pohár alebo hrnček, naliať do neho pitie a postaviť na stôl. Dobrou správou však je, že k správnemu servírovaniu stačí poznať len niekoľko základných pravidiel.

Je potrebné vedieť, aký pohár použiť na aký nápoj, ako vybraný nápoj servírovať, prípadne čo všetko servírovať na stôl spoločne s nápojmi. Vyzerá to ako zložitá veda, ale v skutočnosti je to naozaj jednoduché.

Konkrétne tipy na servírovanie:

> Víno
> Pivo
> Panáky
> Miešané nápoje
> Nealko

Servírovanie vína

Víno je veľmi obľúbeným nápojom nielen na oslavy, ale aj obyčajné posedenie s priateľmi. Avšak pri jeho servírovaní je potrebné dodržiavať najviac zásad.Automatický otvárač na víno

Dôležité je podávať víno v správnej teplote. Každý typ vína vyžaduje inú teplotu, aby vynikli jeho špecifické vlastnosti. Teplotu môžeme skontrolovať špeciálnymi teplomermi. Vína servírované za nižších teplôt udržujeme v správnej teplote pomocou chladiacich nádob.

Pri kvalitných vínach by mala byť teplota podávania správne uvedená na etikete fľaše. Často to tak však nebýva a tak sa musíme riadiť všeobecnými zásadami.

Pohár na červené vínoČervené víno

  • objemnejšie poháre "tulipánového" tvaru
  • ľahšie červené vína podávame pri teplote 12 - 15 °C
  • ťažšie červené vína pri teplote 16 - 18 °C (podchladené vína strácajú charakter, ak sú príliš teplé, dominuje chuť po alkohole)

Poháre na červené víno sú spravidla objemnejšie a na vyššej stopke. Kalich by mal mať "tulipánový" tvar (hore zúžený) a objem môže byť až 600 ml. Je to preto, že červené víno potrebuje viac priestoru, aby sa dokonale rozvinula jeho vôňa. Stopka pohárov na víno by mala byť minimálne 5 cm vysoká pre pohodlné držanie.

Biele víno

  • menšie poháre "tulipánového" tvaru
  • biele víno - podávame pri teplote 10 - 12 °C (ak je víno podchladené neuvoľňuje vonné látky a víno stráca svoj charakter, ak je víno teplé, má nevýraznú mdlú chuť)
  • mladé biele víno - pri teplote 7 - 10 °C

Poháre na biele víno by mali mať rovnaký tvar ako tie na červené, len s menším objemom. Je to preto, že biele víno sa servíruje pri nižšej teplote a v menšom pohári sa nestačí tak rýchlo zohriať. Určite nie je Poháre na biele vínopotrebné pripomínať, že pohár s vínom (či už červené alebo biele) držíme vždy za stopku. Pri pohároch na biele vína by stopka mala byť vyššia, aby sme obsah zbytočne neohrievali rukou.

Ružové víno

  • poháre s kalichom v tvare zvonu
  • podávame pri teplote 10 - 12 °C

Ružové vína (a ľahké biele vína) servírujeme v pohároch s kalichom v tvare zvonu - s otvoreným okrajom. Tie umožnia, aby sa svieže víno rozlialo po jazyku a vy si tak môžete naplno vychutnať jeho chuť. Ak pijete ružové víno len výnimočne a nehodláte si kvôli nemu pridať ďalšie poháre, môžete prípadne použiť aj poháre na biele víno.

Poháre na šampanskéŠumivé víno

  • úzke vysoké poháre
  • podávame pri teplote 5 - 7 °C (servíruje sa v chladiči so sekaným ľadom)

Pre servírovanie šumivých vín sa najčastejšie používajú poháre typu "flauta", inak tiež ľudovo nazývané "šampusky". Tie majú vysoký, úzky kalich, ktorý podporuje dlhodobé perlenie - to je pre tieto nápoje charakteristické a preto je potrebné ho zachovať.

Dezertné víno

  • menšie poháre na stopke
  • servírujeme pri teplote 8 - 10 °C

Na dezertné vína ako je napríklad sherry alebo portské sa používajú poháre na stopke a s kalichom rôznych tvarov o menších objemoch (cca 60 - 65 ml).

Štýlové servírovanieReťazový držiak na víno

Pre elegantné servírovanie vína priamo z fľaše poslúži praktický stojan. Ak nechceme víno do pohárov nalievať z fľaše, výborne nám poslúžia tiež obľúbené karafy, prípadne džbán. Pri bielych a ružových vínach, ktoré sa podávajú pri nižších teplotách, volíme len menšie karafy, aby sa víno rýchlejšie rozlialo do pohárov a neohrialo sa.

DÔLEŽITÉ: Poháre na víno (najmä tie objemnejšie na víno červené) plníme len do 1/3 objemu. Aby sme predišli odkvapkávaniu vína z fľaše pri nalievaní, môžeme si zaobstarať praktický lievik alebo jednoducho obviazať okolo hrdla fľaše papierový obrúsok.

Servírovanie ďalších studených nápojov

Ostatné nápoje už tak zložité pravidlá nemajú. Väčšinou sa stretávame s niekoľkými druhmi pohárov určených pre určitý typ nápoja.

Chladiaci polliterPivo

Nemali by sme zabudnúť ani na obľúbené pivo. Každý určite vie, že tradičnými pohármi sú pollitre. Tie sú v domácich podmienkach ideálne pre pivo čapované priamo zo suda. Ďalej môžeme použiť poháre s menším objemom 0,33 l a pre elegantnejšie servírovanie potom pivné poháre na nôžke, tie sú vhodné najmä pre pivo nalievané z fliaš.

Panáky a spol.Domino z poldecákov

Samozrejme tu sú nám všetkým najznámejšie "panáky". Poháre o veľmi malých objemoch (cca 1-5 cl) určené na podávanie tvrdého alkoholu. Všetci zaiste tiež poznajú špeciálne poháre na whisky. Tie sú spravidla nízke a široké s ťažkým dnom. Používajú sa nielen priamo na whisky, ale aj na určité typy miešaných nápojov. Rovnako tak sú všetkým známe i poháre na martini. Tie majú vysokú stopku a kalich tvaru širokého V.

Poháre na long drinkMiešané nápoje

K servírovaniu miešaných nápojov používame rôzne typy pohárov v závislosti od typu kokteilu. Ako už bolo povedané, na niektoré typy miešaných nápojov sa používajú tzv. whiskovky, na koktaily na báze sektu možno použiť šampusky.

Najčastejším typom miešaných nápojov sú však kokteily s väčším podielom nealko zložky a menším podielom alkoholu. Na tie sa najviac používajú tzv. poháre na long drinky, ktoré sú vysoké, valcovitého tvaru s ťažkým dnom.

Nealkoholické nápojePoháre s prúžky

So servírovaním nealko nápojov si väčšinou hlavu moc lámať nemusíme. Najčastejšie na ne používame poháre bez stopky rôznych tvarov a objemov. Ak hostíte väčšiu spoločnosť, je dobré, aby sme mali poháre doladené, ideálne je teda kupovať si celé sady pohárov. Tiež pri podávaní nealko nápojov ako je džús, ale aj čistá chladená voda oceníme praktické a štýlové džbány.

NÁŠ TIP! Ak Vás nebaví behať sem a tam, aby ste obslúžili väčšiu spoločnosť, kúpte si praktický podnos, ktorý Vám poslúži pri servírovaní všetkých druhov nápojov.
action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechajte si ujsť novinky a špeciálne ponuky.

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru a o všetkom sa dozviete ako prvý.

Váš názor nás zaujíma!

Zavrieť